Nasi Ayam Penyet Cetar. Nasi Ayam Penyet yang asalnya dari negara jiran iaitu Indonesia, ada pelbagai versi untuk sediakan hidnagan ni, dan Che Nom akan tunjukkan cara yg biasa. Ayam penyet (Javanese for smashed fried chicken) is Indonesian — more precisely East Javanese cuisine — fried chicken dish consisting of fried chicken that is smashed with the pestle against mortar to make it softer, served with sambal, slices of cucumbers. Kini ayam penyet siap untuk disajikan.

Nasi Ayam Penyet Cetar Ayam Penyet (Penyet Chicken) is an incredibly spicy Indonesian dish that is not for the faint-hearted. Ingredients can be found in Asian grocery stores. Reviews for: Photos of Ayam Penyet Pedas (Indonesian Spicy Penyet Chicken). Anda bisa membuat Nasi Ayam Penyet Cetar menggunakan 14 bahan dan 4 steps. cara untuk membuat resep ini.

Bahan – Bahan untuk membuat Nasi Ayam Penyet Cetar

  1. Anda Membutuhkan 4 kg ayam potong.
  2. Anda Membutuhkan Bumbu ungkep (aku beli di tukang bumbu 10 ribu cukup).
  3. Siapkan Secukupnya Garam dan air.
  4. Anda Membutuhkan 3 kg beras masak di megic com.
  5. Anda Membutuhkan Sambal :.
  6. Anda Membutuhkan 1/4 kg cabai rawit hijau.
  7. Anda Membutuhkan 1 ons cabe hijau.
  8. Siapkan 15 siung bawang putih.
  9. Siapkan Secukupnya Garam.
  10. Siapkan Garnish:.
  11. Anda Membutuhkan Tahu,tempe.
  12. Siapkan Daun kemangi.
  13. Siapkan Tomat.
  14. Anda Membutuhkan Timun.

Nasi Ayam Penyet (sangat awesome!) Weekend menjelma lagi. Weekend sinonimnya adalah = makanan sedap. Resepi ayam penyet wong solo ialah resepi from indo yang famous (but still best resepi kat Malay). resepi ayam penyet sheila rusly, resepi ayam. Apa ya maksud di sebalik nama Penyet itu.?

Cara Membuat Nasi Ayam Penyet Cetar

  1. Cuci bersih ayam dgn jeruk nipis tiris kn kemudian ungkep dgn sedikit air dan garam biar kn masak tiris kan…goreng.
  2. Tahu tempe iris rendam dgn air ungkep tiriskan..campur sedikit air ungkep td dgn tepung sajiku lalu goreng.
  3. Blender bumbu sambel lalu goreng dgn minyak bekas goreng ayam td…(aslinya di siram dgn minyak panas aja, tp saya lbh suka di goreng biar matang beneran n gg biat perut mules) cek rasa ya bun klw saya lbh suka asin jd lbh bnyk garam nya dan se ujung aja gula nya….
  4. Susun di box satu persatu dan selamat mncoba…

Kita ni tahu makan aje. tak pernah nak ambil tahu kenapa sesuatu makanan itu di namakan sedemikian. Resepi Nasi Ayam yang memang pasti sedap dan sangat sesuai dihidangkan untuk majlis-majlis tertentu. Sangat berbaloi mencuba resepi ini walaupun nampak sukar dan munggunakan bahan yang banyak. Jangan takut untuk menyediakan hidangan ini kerana. Hidangan Nasi Ayam Penyet sememangnya menjadi kegemaran ramai.