Chinese chicken congee (bubur ayam chinese). Congee is comfort food for most Asian and there is a wide variety depending on countries and regions. Today I am going to focus on Indonesian bubur ayam – chicken congee. This version of congee is the kind you find being sold by hawkers at almost every side street in the country.

Chinese chicken congee (bubur ayam chinese) When I was sick, my mom used to make it plain without any other fixings (Chinese doughnout, parsley, pepper, salt, chicken, etc.). In Indonesia, street vendors sell Bubur Ayam in the morning for breakfast. It is normally served with shredded cooked chicken, parsley, Chinese long doughnut, and fried onion. Anda bisa membuat Chinese chicken congee (bubur ayam chinese) menggunakan 14 bahan dan 7 steps. cara untuk membuat resep ini.

Bahan – Bahan untuk membuat Chinese chicken congee (bubur ayam chinese)

  1. Anda Membutuhkan Beras/ nasi putih.
  2. Anda Membutuhkan Air/ air kaldu (aku pake full kaldu rebusan daging) yg banyak yah.
  3. Anda Membutuhkan Bawang putih, bawang merah (aku pake 1 siung bawang merah, 2 siung bawang putih).
  4. Anda Membutuhkan Jahe, potong korek api (aku pake seruas jari di bagi 2).
  5. Siapkan 2 sdm / sesuai selera Maggi seasoning sauce.
  6. Anda Membutuhkan 1 sdm / sesuai selera Soy sauce/ kecap asin biasa jg boleh.
  7. Siapkan sesuai selera Garam.
  8. Anda Membutuhkan Lada putih, aku pake dikit bgt krn kan buat org sakit hehe.
  9. Siapkan 1 sdm Minyak sayur utk menumis.
  10. Siapkan Topping.
  11. Anda Membutuhkan Ayam (me : sepotong di, digoreng,suir2).
  12. Siapkan Daun bawang, iris2.
  13. Anda Membutuhkan 1,5 sdm / sesuai selera Minyak wijen.
  14. Anda Membutuhkan Kalo ada cakwe lebih enak, dipotong2.

The vendor may drizzle the top with soy. Congee or porridge culture is one of the most outstanding features of Chinese cuisine, compared with western culture. We are eating congee along the entire year. They may appear differently in different seasons or places.

Langkah Membuat Chinese chicken congee (bubur ayam chinese)

  1. Karena aku pake kaldu beku, jadi biar cepet aku lgsg cairin di panci diatas kompor, pas udah cair aku masukkan berasnya.
  2. Di lain wajan tumis bawang merah, bawang putih sampai wangi dan sedikit kecoklatan.
  3. Tuang tumisan bawang ke beras yang sedang di masak, tambahkan jahe.
  4. Sudah setengah matang, masukkan soy sauce, seasoning sauce, garam, lada, koreksi rasa.
  5. Aduk2 terus agar tidak gosong bawahnya, Masak sampai matang.
  6. Jika sudah matang, sajikan di atas mangkuk, taburkan ayam suir, daun bawang, minyak wijen dan cakwe.
  7. Selesai. Selamat menikmati. Jangan lupa recook ;).

For example, in hot summer days, we make congee usually with clear water and sometimes corns and mung beans. Bubur ayam (Indonesian for "chicken congee") is a Chinese Indonesian chicken congee. It is rice congee with shredded chicken meat served with some condiments, such as chopped scallion, crispy fried shallot, celery, tongcay (preserved salted vegetables), fried soybean, Chinese crullers (youtiao, known as cakwe in Indonesia), and both salty and sweet soy sauce, and sometimes topped with yellow. The most that I am familiar with are either Chinese style (from cracking raw egg to the bottom of the bowl, piping hot congee poured on top of it, or eat with salted duck eggs (yum!!) to fish congee) or Indonesian style (most likely involved sweet soy, shredded chicken, krupuk, and sometimes, little spiced broth on top of this rice concoction). Chicken congee or bubur ayam (in Indonesian language) is normally served for breakfast.